MirjamiParant1

Märta Tikkanen: Vuosisadan rakkaustarina

Palaan usein kirjahyllyni luo aikeissa lukea yhden niistä, jotka odottavat vuoroaan. Tällä kertaa esiin nousi kaksi kirjaa; Marja-Liisa Vartion Hänen olivat linnut ja Märta Tikkasen Vuosisadan rakkaustarina.

Valitsin jälkimmäisen, sillä olin sen hankkinut jo vuonna 1979. Samana vuonna, kun se ilmestyi suomeksi. Vartion kirjan olen ostanut kirjaston poistomyynnistä 0,50 eurolla. Kirjan etusivulla ei ole omistuskirjoitusta.

Tikkasen kirjaa on varmasti arvioitu tuhansia kertoja, mutta tulkoon tässä vielä yksi näkökulma monien joukkoon.

Ensimmäinen runo, sivulla 7, kertoo lähtökohdiltaan tilanteen, jossa perhe elää. Märtan pohdinta kulisseista, omasta jaksamisestaan ja lasten kohtalosta, tarjoaa vaihtoehtoja lähtemiseen, lähtemisen pakkoon ja ihmettelyä, miksi ei sittenkään lähtenyt.

'Lukemattomia kertoja olen ollut lähdössä. Jos tämä juomakausi ei ole viimeinen, minä lähden. Jos ilkeydet kohdistuvat lapsiin, minä lähden. Jos hän vielä alkaa valehdella, minä lähden. Jos hän ikinä käy käsiksi minuun, minä lähden. Kun lapseni eivät enää jaksa, silloin minun on kertakaikkiiaan pakko. Ja kaikki tämä tapahtui, enkä minä kuitenkaan lähtenyt. Miksi?'

On helppoa eläytyä Märtan mukana, sillä kyse on ihmissuhteesta, jonka rakennusaineet koostuvat älyllisyydestä, taiteesta ja kiintymyksestä.

Henrik Tikkanen kuvitti Märtan kirjan ja hyväksyi tekstit.

Märta kuuntelee miehensä itkua. Henrik suree kuollutta koiraansa, joka oli hänelle tärkeämpi kuin vanhempansa. Tarina on toistunut usein, mutta Märta kuuntelee. Henrikin vanhemmat olivat harvoin selviä tai olivat poissa, eivätkä tienneet, mitä Henrikillä olisi tehnyt.

Märtan tunteisiin saattoivat vedota yhteiselämän alkuvaiheessa, mutta alkoholihuuruisessa toistomentaalissa, vaitikuuntelu on parasta.

Runoissa kuulen myös itsesääliä, joka toistuu teksteissä. Toiveissa, että tulisi nähdyksi ja hyväksytyksi.

Lohduttomuuden ilmapiiri kehittyy siitä, miten voimattomaksi Märtan elämä käy alkoholismin edessä, mutta silti hän uskaltaa odottaa muutosta.

'Eivät suuret vääryydet surmaa rakkautta, rakkaus kuolee pienistä ja miltei huomaamattomista vääryyksistä.' (sivu 113)

Kuoliko rakkaus lopulta? Tai muuttiko muotoaan?

Oikeastaan kirjassa ei ole kysymys rakkaudesta, vaan sairaudesta ja sen kanssa elämisestä.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Samankaltaisen tarinan voisi rakentaa puolisosta, joka pettää. Kyse on aina kolmannesta osapuolesta.

Ihmisten olohuoneissa asustelee monenlaisia 'virtahepoja', mutta ehkä kaikkein pahin on väkivalta.

Toinen 'virtahepo' voi olla uskonto, joka vie lapsilta oikeudet omiin ajatuksiin.

Kolmas 'virtahepo' on narsistisen mentaalihäiriöinen puoliso, joka pikku hiljaa tuhoaa/pyrkii tuhoamaan toisen.

Ja lopulta useimmissa näistä 'virtahepo' -malleista, voidaan puhua lapsuudessa tapahtuneesta häiriöstä.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Märta Tikkasen teos on omalla tavallaan terapeuttinen ja kokoaa yhteen koetut ahdistukset, jotka nousevat puolisonsa yhä syvemmälle ajautuvasta juomiskierteestä, johon liittyi myös kiinnikäymistä ja lyömistä.

/Kukaan ei ikinä lyönyt minua/ enkä koskaan pelännyt fyysisesti ketään/ joka olisi saattanut lyödä minua /Sinulla on tosiaan syytä/pelätä minua/(s. 70).

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Märta Tikkasen Vuosisadan rakkaustarina on kirja, joka siihen (edes) jollakin tasolla samastuvalle lukijalle, menee ihon alle.

Mainitset tuossa blogissasi, että Märtan runoissa oli itsesääliä. Näin voi hyvinkin olla. Tuota määritelmää voi soveltaa myös puolisoon, joka joi, petti ja kylpi itsesäälissä sekä väheksyi puolisonsa luovaa toimintaa. Rakkauden ja naisen hän korotti kuitenkin jalustalle. Märta ei sitten enää jaksanutkaan ihailla ja hoivata, vaan jatkoi omaa uraansa.

Asuimme aikanaan samassa taloyhtiössä, jossa Tikkaset olivat aiemmin asuneet. Saimme tupaantuliaislahjaksi kirjan Vuosisadan rakkaustarina. Olen lukenut kirjan kahteen tai kolmeen kertaan. Minua tarinassa kosketti rakkaus.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Liisa, kiitos palautteestasi!

Olen myös kahlannut kirjan läpi useaan otteeseen. Varmasti näemme ja koemme tekstin omista näkökulmistamme.

Parisuhteen rakkaus lienee hyvinkin syvää, mutta kun väliin tulee 'se kolmas', ei tuholta voi välttyä.

On hienoa, että Märta lopulta jaksoi nousta ja sai voimia jatkaa omaa uraansa. Lahjakas kirjoittaja, joka kesti myös puolisonsa vähättelyn eikä luovuttanut, kirjoittamista.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Vaikuttava kirja, jonka luin jo kauan sitten, mutta pitänee taas etsiä se uudestaan hyllystäni esiin. Muistini mukaan se minun mielestäni oli kuitenkin myös suuri rakkaustarina, joka upposi säälittävästi alkoholiin liiankin pian. Martta oli kuitenkin rohkea ja vahva nainen, jolle ei voi kuin nostaa hattuaan, miten hyvin hän selvisi kaikesta pahasta pää pystyssä.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Kaija, kiitos palautteestasi!

Kirja on koskettava monella tasolla. Rakkaus auttoi varmasti kestämään puolisonsa taholta tulleen kaltoinkohtelun. Mutta myös kirjoittaminen on auttanut säilyttämään minuutensa.

Kerronta on hyvin paljastavaa. Itse en uskaltaisi lähteä tuolle linjalle. Mutta, uskon, että kaunistelemalla asiat eivät muutu.

Kun läväyttää tekstinä kaiken raadollisuuden, voi lukijat löytää omasta elämästään myös tarttumapintoja.

Käyttäjän juholasinikka kuva
Sinikka Juhola

Luin Vuosisadan rakkaustarinan sen ilmestyttyä suomeksi v.1979. Muistan sen nimenomaa kaikkivoittavana rakkaustarinana, joka teki minuun syvän vaikutuksen. Tässä yhdyn Liisa Polameren näkemykseen.

Märta Tikkanen oli saanut lapsuudenkodistaan hyvät eväät. Koti oli harmooninen ja perheenjäsenet kunnioittivat ja arvostivat toisiaan. Näin hänestä tuli vahva persoona. Toisin oli Henrikin laita. Hänen lapsuudenkotinsa oli rikkinäinen ja alkoholin täyttämä. Henrikillä ei ollut oikein siellä sijaa.

Märta rakasti Henrikiä ilman ehtoja. Hän pystyi näkemään kaiken kauheuden keskellä kärsivän ja ristiriitaisen ihmisen. Henrik oli älykäs ja lahjakas. Selvinä hetkinään hän oli tasavertainen Märtan kanssa ja heidän keskinäinen suhteensa tarjosi inspiroivia hetkiä molemmille.

Heidän yhteiskunnallinen asemansa esti perheen joutumasta hunningolle. Juomareissuillaan Henrik ei joutunut viranomaisten kanssa tekemisiin, vaan hän voi aina tulla taksilla kotiin tai hyvät kaverit auttoivat häntä. Kotona vasta Märta sai kokea kaiken sen ällöttävän sotkun, jota humalainen aiheuttaa. Puhumattakaan väkivallasta ja moitteiden ryöpystä.

Kaiken tämän takaa Märta pystyi kuitenkin aina näkemään rakastetun ihmisen, jota hän halusi auttaa ja tukea.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Sinikka, kiitos palautteestasi!

Rakkaus voi olla myös palvelevaa, ripustautuvaa tai itsensä uhraavaa.

Itse näen suhteessa juuri noita elementtejä.

Tasavertaista rakkautta saattoi olla parhaimmillaan niinä hetkinä, kun Henrik oli kuivilla, jolloin kaksi taiteilijaa saattoivat kohdata toisensa sellaisena, miten uskoivat rakkautensa elävän.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Hieman lisäisin tähän keskusteluun ulottuvuuden, joka ei välttämättä näy sanoina.

Oletetun rakkauden parantava voima saattaa olla monen, hyvässä perheessä kasvaneen, tytön unelma.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Rakkaus on. Elämä on. Miksi lähteä pilkkomaan...

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Turhaan sitä ihminen pohtii toistensa tunteita. Jokaisella omansa.

Toisaalta, kun kokemuksia jaetaan, niin näkökulmia puoleen jos toiseen pakostakin seuraa.

Ehkä omassa työssäni katselen ja tunnistan seikkoja, jotka voivat joskus olla harmillisia niin itselleni kuin vastapuolelle.

Taideteos, kuten runokirja, on luonnollisesti omassa genressään, ymmärrettävä hengentuotteena, ei niinkään totuutena.

Siitä syystä mietin, onko ylipäätään syytä lähteä arvioimaan kirjoja.

Kirja-arvosteluja kuitenkin tarvitaan myynnin edistämiseen.

Tämän blogin suosituimmat