MirjamiParant1

Kaikki blogit puheenaiheesta Ruokasienet

Kehitelmiä siitakkeen viljelyyn

T. Piepponen avasi shiitake sienen viljelyn saloja. Olen mietiskellyt asiaa alitajuntaani tukeutuen. Eli ensin valitaan ympit ja sitten materiaali mihin ympätä. Valitsin tapit ja koivupöllit, mutta voisiko myös koivupurua käyttää kasvualustana, eli tekisi ensin pöllit ohjeen mukaan ja sitten varastoisi ne puruihin.

Purut saisivat sitten tartunnan jos joku muu lahottaja ei syrjäytä siitaketta sitä ennen. Mikä on hyvin todennäköistä, mutta olisi myös mahdollista käydä toisinkin.

Sienitiedustelua

Kävin tänään tutulla metsätiellä, jonka varrella viime vuonna kori tuli täyteen herkkutattia parhaimmillaan viidessä minuutissa. Nyt kori täyttyi tuskin puolilleen tunnissa. Kanttarellia löytyi yllättävän paljon, mutta suurin osa oli niin pientä, että jätin ne vielä kasvamaan. Ainakin pari viikkoa aion odottaa niiden kasvua.

Muutaman punikkitatin ja haperon lisäksi metsään jäi kuvissa näkyvä outo tatti. Yritin googlailla, mutta lähellekään sopivaa ehdokasta ei löytynyt.

Suomen sienitietämys, Toivo Rautavaara ja venäjän kielitaito

Sienisato on jokasyksyinen puheenaihe ja hyvä niin. Haluaisin tässä yhteydessä nostaa yhden henkilön framille, jonka ansiosta suomalaiset ovat olleet jo kauan Pohjolan ahkerimpia ja tietävimpiä sienestäjiä, selvästi kauemmin ja paremmin kuin ruotsalaiset tai norjalaiset. Harva kuitenkaan enää tietää, miten tuo sienitietämys tuli Suomeen. Professori Toivo Rautavaara syntyi Viipurissa ja oli (ehkä senkin ansiosta) venäjätaitoinen.

Herkku vai punikki?

Matkalla ystävättäreni luo löysin ensimmäiset tatit. Ensiksi luulin herkkutateiksi kun toisen jalka oli niin paksu. Väri kuitenkin viittaa koivun punikkitattiin

Tien varsilla kasvaneita tatteja ei suositella syötäväksi kuten ei herkkusieniäkään, niihin kertyy raskasmetalleja autojen pakokaasuista.

Taidan kuitenkin tehdä näistä kauden ensimmäisen sienisoosin.

Julkaise syötteitä